Bőrgyógyászati szűrővizsgálat

A cica és kutya bőrgyógyászati betegségek diagnosztizálása sokszor nagy kihívást jelent az állatorvosoknak.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálatok keretein belül a macskák és kutyák szőrzetével kapcsolatos betegségek diagnosztizálásával foglalkozunk, sok bőrt érintő elváltozás hátterében szervrendszeri megbetegedések állhatnak.

Kérdés esetén hívjon: 06(30)723-98-37

  1. BOLHÁSSÁG

A bolhák a vérszívással irritálják az állatokat, nyáluk nyomán allergiás bőrgyulladás is kialakulhat. A bolhapopuláció csupán 5%-a él kifejlett rovarként, 95%-a az állatok környezetében pete, lárva, báb állapotban található.

FONTOS:
A bolhák a galandféreg hordozói is lehetnek.

TÜNETEI:
Vakaródzás, szőrhullás, bőrirritáció.

KEZELÉSE:
A bolhák írtására spot on készítmények, tabletták és nyakörvek állnak rendelkezésre. A bolhairtás egész évben folyamatos munkát igényel.

  1. ATKÁSSÁG

A leggyakoribb atkaféle a fülrühatka, a rühatka és a szőrtüszőatka. Főként legyöngült immunrendszerű állatokban a rühatka és a szőrtüszőatka súlyos betegséget okozhat.

FONTOS:
A kutyák rühatkája emberre is veszélyes.

TÜNETEI:
Fülrühességnél gyakori fejrázás, fülvakarás, nagymennyiségű sötét fülváladék, rühesség és szőrtüszőatkásság esetén szűnni nem akaró vakaródzás, bőrkipirulás, jelentős szőrhullás, kellemetlen bőrszag.

KEZELÉSE:
Célszerű felkeresni az ellátó állatorvost, aki mikroszkópos vizsgálattal igazolhatja a fennálló betegséget és biztosíthatja az akár hónapokon át tartó kezelést, ami történhet spot on készítményekkel, tablettákkal, gyógyszeres fürdetéssel, injekciós kúrával.

  1. TETVESSÉG

A szőrtetvek kontakt úton vagy ápoló tárgyak segítségével terjednek. Az állatok tetvei szabadszemmel nem láthatóak, csak mikroszkóppal.

FONTOS:
A tetvek a galandféreg hordozói is lehetnek.

TÜNETEI:
A szőr kikopik, molyrágta lesz.

KEZELÉSE:
Spot on készítményekkel, tablettákkal, gyógyszeres fürösztéssel.

  1. BŐRFÉRGESSÉG

Okozója fonálféreg, mely kifejlett állapotban a 15-20 cm-t is elérheti. Fertőződés a köztigazda, szúnyog csípése által történik, a féreg a kutyák bőralatti kötőszövetében élősködik, kifejlődési ideje 8-9 hónap, a lárvák vándorlása évekig is eltarthat.

FONTOS: Az emberben is megtelepedhet.

TÜNETEI:
Bárhol a bőrben lehetnek kisebb–nagyobb tömött tapintatú csomók, tályogok, azonban sokszor tünetmentes és csak célzott vérvizsgálat során derül fény rá.

KEZELÉSE:
Tablettával és/vagy spot-on-okkal, az esetleg előforduló túlérzékenységi reakciók miatt mindenképpen állatorvosi felügyelet mellett javasolt.

A macskák és a kutyák rendszeres védőoltása az egészségük megőrzése szempontjából rendkívül fontos dolog.
  1. SZÍVFÉRGESSÉG

Okozója fonálféreg, mely kifejlett állapotban a 25-40 cm-t is elérheti. Fertőződés a köztigazda, szúnyog csípése által történik, a féreg a kutyák tüdőartériáiban élősködik, kifejlődési ideje 6-7 hónap. Esetenként a hordozó állat élete végéig tünetmentes marad, azonban a férgek szaporodása miatt potenciális fertőzési forrás.

FONTOS: Az emberben is megtelepedhet.

TÜNETEI:
Fáradékonyság, köhécselés. Ezen elmosódott, jellegtelen tünetei miatt a tesztelés elengedhetetlen.

KEZELÉSE:
Rendkívül bonyolult, intenzív kórházi kezeléssel jár, viszont megelőzése egyszerű az állatorvos által javasolt spot on vagy tablettás készítménnyel.

Mindhármunk érdeke az egészség megőrzése és fenntartása!

Kiemelt hangsúlyt helyezünk a betegségek megelőzésére már fiatal kortól kezdődően hogy, kedvencünknek minél hosszabb, és boldogabb élete legyen, így fontos az izületek védelme, a fogak rendszeres ápolása és a rendszeres féreghajtás, kullancs-bolha ellenes kezelések..

Részletek +
Hasznos információk, tudnivalók kisállat tulajdonosoknak

Hasznos információk, tudnivalók

kisállat tulajdonosoknak
Részletek +

Állatorvosi Szolgáltatások

Állatútlevél kiállítás
Sebészeti ellátások
Fogászati kezelések
Mikrochip beültetés
Szűrő vizsgálatok
Állatorvosi szaktanácsadás

Állatútlevél kiállítás

Háziállatunk külföldre történő utaztatásához elengedhetetlen egy állatútlevél beszerzése, melynek feltétele a mikrochip megléte és érvényes veszettség elleni oltás. Külföldre utazás előtt érdemes utánajárni a kisállatok beléptetésére vonatkozó jogszabályoknak, hiszen ezek országtól függően változhatnak..

tovább+

Sebészeti ellátások, műtétek

Az állatorvosi tevékenység fontos része az ortopédiai és traumatológiai sebészeti ellátás. A sebészet szabályai az orvoslásban és az állatorvoslásban szinte azonosak. Rendelői kezelésre nem kell időpontot kérni, azonban ajánlott 4 óra előtt vagy 5 óra után érkezni, mert a köztes időben műtéteket végezhetek.

tovább+

Fogászati kezelések

A jelenlegi tapasztalatok szerint a kutyák és macskák szájüregi megbetegedései a leggyakoribb állatorvosi problémák közé tartoznak napjainkban. A legelterjedtebb fogászati probléma a fogkőképződés és a fogínygyulladás. Kutyák és macskák fogászati problémáik megelőzése: ahhoz ,hogy a kisállatok fogai erősek és egészségesek legyenek, rendszeres odafigyelést és fogászati ellenőrzést kíván.

tovább+

Mikrochip beültetés

2013. január 1-től kötelezővé vált minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochip általi egyedi megjelölése! A microchip beültetés lényege az állatok regisztrációja mely nem jár fájdalommal így, érzéstelenítés alkalmazása nem szükséges. Kutyák részére kötelező, de macskáknak is kifejezetten ajánljuk..

tovább+

Szűrővizsgálatok

Szűrővizsgálattal megelőzhető betegségek, évente, főként idősebb állatoknál mozgási, keringési és kiválasztó szervrendszerek, Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot. Ultrahangos vizsgálat, Endoszkópos vizsgálat, diszplázia szűrés stb.

tovább+

Állatorvosi szaktanácsadás

A Gazdik szeretnének minél többet megtudni kedvenceikről, az állatbetegségekről, a tünetekről, a gyógykezelési lehetőségekről. Kérdése van a napi gondozással és tartással kapcsolatosan? Esetleg betegségeket tapasztal kis kedvencénél? Szeretne többet tudni a betegségek megjelenéséről és azok kezelési módjáról?

tovább+

Macska leukózis és AIDS (FIV) szűrővizsgálat

A macska leucosis vírusa egy macskákat megbetegítő kórokozó, amely az állat sejtjeibe jutva azok osztódási folyamatát károsítja, a FeLV vírus világszerte jelen van..